SISTEM PENGURUSAN HALAL MALAYSIA 2020 (MHMS 2020)
📍KEPERLUAN KHUSUS HAS DAN IHCS MENGIKUT SKIM📍
Setiap syarikat atau pemohon yang memohon sijil perlu mematuhi epeluan khusus HAS dan IHCS dalam Pensijilan Halal Malaysia (Domestik). Keperluan khusus dalam HAS dan IHCS mempunyai 9 skim yang perlu dipatuhi oleh setiap syarikat atau pemohon yang mematuhinya. Setiap pemohon perlu mengikut skim yang sesuai dengan syarikat mereka.
SKIM PRODUK MAKANAN DAN MINUMAN
Produk makanan dan minuman bermaksud barang-barang yang dibuat atau
dihasilkan untuk keperluan dan kehendak manusia. Syarikat perlu memastikan
semua keperluan ini dipatuhi dengan berkesan. Infografik berdasarkan skim
produk makanan dan minuman.
POSTER BERKENAAN SKIM PRODUK FARMASEUTIKAL
CONTOH LESEN PENGILANG DARIPADA NPRA
SKIM PREMIS MAKANAN
Premis Makanan bermaksud sebarang bangunan atau
apa-apa struktur, kekal atau sebaliknya bagi penyediaan, penyajian dan
penjualan makanan seperti restoran, medan selera, kafeteria, kedai bakeri dan pastri,
restoran makanan segera, kantin, kiosk, katering, dapur hotel dan lain-lain. Setiap
tempat lain keperluan yang diperluakan mengikut kawasan.
Premis | Keperluan tambahan |
Hotel (Dapur / Restoran) |
|
Restoran atau Kafe, Kantin dan Kedai Bakeri. |
|
Premis Makanan Berangkai. |
|
Katering / Khidmat Penyajian Makanann dan Dapur Pusat Konvensyen. | 1) Industri Besar. Dan Sederhana
|
Premis Bergerak |
|
Kafeteria di Medan Selera (Pengurusan Secara Berpusat) |
|
Kiosk |
|
SKIM PRODUK BARANG GUNAAN
Barang Gunaan ialah barang-barang bukan makanan
dan minuman kosmetik, farmaseutikal dan peranti perubatan. Setiap syarikat
perlu memastikan memohon sijil halal bagi produk siap atau produk separa siap.
Produk yang tidak mempunyai skim pensijilan khusus yang menepati kriteria yang
diperlukan ialah
Logistik bermaksud perkhidmatan pengangkutan barangan atau perkhidmatan kargo atau penggudangan dan aktiviti berkaitan atau peruncitan yang berkaitan dengan pengurusan dan pengendalian makanan, minuman dan barangan.
Kategori-Kategori Permohonan
SKIM RUMAH SEMBELIHAN
1) Pemohon perlu terdiri daripada rumah
sembelihan haiwan halal untuk tujuan komersial kategori poltri seperti ayam,
itik, puyuh, angsa dan ayam belanda. Kategori ruminan seperti kambing,
biri-biri, rusa, lembu dan unta termasuk arnab dan landak.
2) Perlulah
memiliki Skim Pensijilan Veterinar atau surat perakuan atau juga surat sokongan
yang masih sah.
3) Pengendali
juga hendaklah mempunyai Sijil Latihan Pengendalian Makanan yang sah dan
diiktiraf oleh KKM.Pengendali juga perlu ada suntikan vaksinasi anti tifoid.
4) Keperluan
khusus tambahan yang perlu dipatuhi seperti:
Kategori |
Keperluan |
1) Premis
|
1) Rumah
sembelihan dikhususkan untuk aktiviti penyembelihan haiwan halal dan
sembelihan cara halal sahaja. 2) Rumah
sembelihan perlu mempunyai kelengkapan yang cukup untuk penyembelihan haiwan,
pemprosesan dan penyimpan sebelum diedar atau dijual. 3) Rumah sembelihan direka atay dibina bagi memudahkan pemberihan dan penyahjangkitan dan mempunyai kemudahan dari segi
|
2) Haiwan
|
1) Haiwan
mestilah teridiri daripada yang halal sahaja 2) Haiwan
mestilah sihat dan telah diluluskan oleh pihak berkuasa yang bertauliah. 3) Haiwan
hendaklah dipastikan masih bernyawa ketika penyembelihan dilakukan. |
3)Penyembelihan |
1) Penyembelihan
mestilah seorang Muslim, waras, baligh, mengamalkan ajaran Islam, mempunyai
pemahaman dan pengetahuan mengenai peraturan dan syarat asas berkaitan
penyembelihan dalam Islam 2) Penyembelih
mestilah memiliki Tauliah Penyembelihan yang sah daripada JAIN/MAIN. 3) Bilangan
penyembelih hendaklah mencukupi untuk memastikan sembelihan dapat
dilaksanakan dengan sempurna ke atas haiwan |
4) Pemeriksaan
Halal |
1) Pemeriksa
perlulah seorang Muslim yang waras, baligh, mengamalkan ajaran Islam. 2) Pemeriksa
mestilah mempunyai Tauliah Penyembelih yang masih sah daripada JAIN/MAIN. 3) Haiwan
ang tidak sempurna disembelih dan tidak mematuhi syarat pelalian hendaklah
diasingkan serta dilabel sebagai tidak halal. |
5)Alat Sembelihan |
1) Alatan
sembelihan mestilah tidak diperbuat daripada tulang, kuku dan gigi. 2) Alatan
perlu dikhususkan untuk menjalankan penyembelihan haiwan halla sahaja. 3) Pisau
mestilah bersih daripada darah dan kotoran lain dengan menggunakan air yang
mengalir |
6)Pengendalian |
1) HAiwan hendaklah dikendalikan dengan baik bagi
memastikan kebajikan haiwan terpelihara sebelum dan semasa dibawa ke tempat
sembelihan 2) Penyembelihan mestilah denganniat kerana Allah. 3) Penyembelihan digalakkan mengadap kiblat 4) Penyembilah dilaksanakan dengan putusnya saluran
pernafasan(halkum), saluran makanan(merih) dan kedua-dua caotid artery dan
jugular vein (wadajain) |
7) Pelalian |
1) Pelaksanaan
pelalian ke atas haiwan adalah tidak digalakkan. 2) Syarat-syarat
yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa berwibawa perlu dipatuhi jika
pelalian dijalankan. 3) Alat
pelalian hendaklah sentiasa di bawah penyeliaan pekerja Muslim yang terlatih
dan dipantau secara berkala oleh pihak berkuasa tempatan. |
8) Rekod
Sembelihan |
1) Rekod
sembelihan harian perlu disediakan dengan lengkap dan tepat dan sentiasa
dikemaskini untuk memudahkan pemeriksaan. 2) Rekod
sembelihan hendaklah mengandungi maklumat dan tidak terhad kepada yang
berikut seperti
|
SKIM PENGILANGAN KONTRAK / OEM
1) Pemohon
yang menjalankan pengilangan kontrak / OEM perlu memprolehi SPHM di bawah skim
pengilangan kontrak/ OEM sebelum layak menawarkan perkhidmatan pengilangn
produk kepada syarikat lain.
2) Skim
tidak boleh digunakan sebagai perakuan halal ke atas produk yang dikilangkan
dan setiap produk yang menggunakan logo halal perlu membuat permohonan SPHM.
3) Pemohon SPHM dibawah skim iniperlu mengeluar atau mengendali atau menguruskan produk halal sahaja. Skim tersebut ialah:
- Skim produk makanan dan minuman
- Skim produk kosmetik
- Skim produk farmaseutikal
- Skim produk barang gunaan
- Skim rumah sembeliahan
- Skim produk peranti perubatan
Keperluan
pekerja Muslim yang perlu dipatuhi berdasrkan MHMS 2020
Industri |
Perkara |
Besar dan Sederhana |
A. Minimun 2 orang pekerja Muslim
warganegara Malaysia, berjawatan tetap hendaklah dilantik dan bertugas di
kawasan pemprosesan sepanjang tempoh operasi atau semasa syif. B. Eksekutif Halal mestilah dilantik
pada setiap setiap cawangan premis. C. Jawatankuasa Halal Dalam (JKHD)
mestilah ditubuhkan bagi premis dan setiap cawangan premis yang mempunyai
pengurusan operasi berbeza. D. HAS hendaklah dibangun dan
dilaksana berdasarkan pada Manual MHMS 2020. |
Kecil |
A. Minimum 1 orang pekerja Muslim
warganegara Malaysia, berjawatan tetap hendaklah dilantan dan bertugas di
kawasan pemprosesan sepanjang tempoh operasi atau pada syif. B. Penyelia Halal mestilah dilantik C. IHCS hendaklah dibangun dan
dilaksana berdasarkan Manual MHMS 2020. |
Mikro |
A. Minimum 1 orang pekerja Muslim
warganegara Malaysia, berjawatan tetap hendaklah dilantik dan bertugas pada
kawasan pemprosesan sepanjang tempoh operasi dan pada syif. B. IHCS hendaklah dibangun dan
dilaksana berdasarkan Manual MHMS 2020. |
Ulasan